Mercedes-Benz

Citan Tourer Putničko vozilo

Zna koje stvari su bitne u životu.

Svakodnevica i slobodno vrijeme pred nas stavljaju mnogobrojne zadatke – Citan Tourer ima inteligentno rješenje za to: sa najviše 7 sjedišta1, 2 dužine vozila, varijabilnim konceptom prostora i individualnim opcijama opreme.

Potrošnja počev od 4,3 l/100 km2 i BlueEFFICIENCY tehnologija3 čuvaju Vaš budžet i životnu sredinu. Dugi intervali održavanja do 40.000 km pokazuju koliko je malo zahtjevan i pouzdan. A kako biste na putu bili bezbjedni, Citan smo oprijemili sistemom ADAPTIVE ESP® sa dragocjenim dodatnim funkcijama, kao i efikasnim disk kočnicama i ugradili do 6 vazdušnih jastuka.

Zahvaljujući udobnim sjedištima, fino podešenom vješanju sa oslanjanjem na pojedinačnim točkovima, kao i opcionim mjenjačem sa dvostrukom spojnicom 6G-DCT4, Citan je u vožnji komforan, agilan i okretan. Odlikuje se izuzetnom fleksibilnošću, na primjer, sa 2 pojedinačna sjedišta u 2. redu pozadi, što ga čini vozilom sa 7 sjedišta5. Ili sa sklopivim naslonima sjedišta u zadnjem dijelu vozila, čijim sklapanjem se brzo i lako može stvoriti veliki tovarni prostor.

Citan ima sve, što možete da očekujete od kompaktnog kombija sa Mercedes zvijezdom. Otkrijte njegove prednosti tokom jedne probne vožnje. Mercedes-Benz kombi vozila. Born to run.

Varijante karoserije

Fleksibilna transportna rješenja su njegova snaga.

Citan možda neće preuzeti na sebe Vaš posao, ali ga može olakšati, bez obzira na Vašu djelatnost. Zahvaljujući svjestranosti i prilagodljivosti, novi Mercedes-Benz Citan je pravi odgovor na čitav niz raznih uslova koje gradsko dostavno vozilo mora ispunjavati.

  • Tri različite dužine vozila: ”Dugi” (4321 mm) sa međuosovinskim rastojanjem od 2697 mm i ”Ekstra dugi” (4705 mm) sa međuosovinskim rastojanjem od 3081 mm
  • Dužina prtljažnika do 2137 mm, kao i visina prtljažnika od 1255 mm
  • Sa zapreminom tovarnog prostora do 3500 litara i nosivosti koja se kreće od 525 kg do 715 kg
  • Maksimalna dozvoljena bruto masa vozila (GVW) do 2,2 tone
  • Bogata ponuda motora
  • Brojni elementi serijske i dodatne opreme za mnogobrojne djelatnosti

Tovarni prostor

Za velike planove treba puno prostora.

Sa fleksibilnim rješenjem za tovarni prostor Citan Tourer nudi puno mjesta za putnike i tovar. Kombinacija preklopne zadnje  klupe i preklopnog suvozačevog sjedišta omogućava povećanje dužine tovarnog prostora za 2,8 m.

Serijska desna klizna vrata omogućavaju jednostavan pristup putničkom prostoru. Opciono su dostupna i lijeva klizna vrata. Kako bi i utovar i istovar bili podjednako praktični, Citan je oprijemljen podiznim vratima tovarnog prostora koja se otvaraju pod uglom od 90 stepeni ili se uz doplatu može naručiti sa zadnjim vratima koja uključuju grijače zadnjeg prozora i sistem pranja stakla za bolju vidljivost.

Tovar se može učvrstiti za serijske ušice u podu putničkog i tovarnog prostora.

Zaštićen prtljažni prostor

Opciono dostupni prekrivač tovarnog prostora sastoji se od dva pokretna dijela koji pokriva cio tovarni prostor. Može se podjesiti u tri položaja. Pokrov tovarnog prostora štiti stvari od sunčeve svjetlosti i znatiželjnih pogleda.

Kombi vozila prevoze razne stvari.

Uz doplatu dostupni krovni nosači omogućavaju prijevoz tovara na krovu, a sastoje se od dva osnovna nosača i dva poprečna aluminijska nosača ugrađenih u njih. Ako se pravilno rasporedi na oba poprečna nosača (svaki ima nosivost od 40 kg), može se prijevoziti teret težine do 80 kg. Osim toga, ako se bočni nosači postave poprječno, krovni nosači se mogu koristiti kao krovni nosač. Kapacitet mjesta za prijevoz stvari može se povjećati pomoću krovne kutije.

Vrata

Jednostavan ulazak i izlazak

Serijska desna vrata i opciono dostupna lijeva klizna vrata oprijemljena ventilacionim prozorom i širokom stepenicom za ulaz omogućavaju jednostavan ulazak i izlazak. Klizna vrata se otključavaju pomoću ključa vozila, a otvaraju se povlačenjem prema zadnjem dijelu vozila dok se ne fiksiraju.

Prozori se otvaraju i zatvaraju pomoću tastera za električno pokretanje prozora dostupnih uz doplatu. Na vozačevoj strani je dovoljno nakratko pritisnuti taster za otvaranje i zatvaranje prozora. Vozač osim toga može blokirati zadnje prozore (funkcija zaključavanja za zaštitu djece).

Praktičan utovar i istovar

Za lakši utovar i istovar Citan Tourer serijski je oprijemljen ostakljenim poklopcem tovarnog prostora. Podizna vrata se otvaraju prema gore pod uglom od oko 90 stepeni pomoću kvake smještene iznad registarske tablice. Sistem grijanja i pranja zadnjeg prozora omogućavaju dobru vidljivost.

Umjesto serijskih podiznih vrata tovarnog prostora Mercedes-Benz može Citan opremiti uz doplatu dostupnim zadnjim vratima oprijemljenim sistemom za brisanje i pranje.

Sedišta

Udobna sjedišta za najviše 7 osoba.

Takođe, i u prostoru za putnike Citan Tourer vozila putovanje je ugodno: red sa tri sjedišta deluje uvjerljivo sa tri naslona podesiva po visini i sigurnosnim pojasevima sa pričvršćivanjem u tri tačke na svim mjestima. Ukoliko je potreban veći tovarni prostor za prijevoz većih predmeta, može da se sklopi u odnosu 1/3 prema 2/3. Tako Citan Tourer u potpunosti ostvaruje fleksibilne mogućnosti utovara.

U ekstra dugačkoj varijanti Citan Tourera ima prostora za čak 7 osoba. Oba pojedinačna sjedišta lijevo i desno u 2. redu zadnjih sjedišta u prostoru za putnike već spadaju u serijsku oprijemu. Mogu da se pomjeraju do 13 cm u uzdužnom smjeru, imaju naslone za glavu koji su podjesivi po visini i sigurnosne pojaseve sa pričvršćivanjem u tri tačke. Nasloni sjedišta mogu da se sklope, dok se cijela sjedišta mogu rasklopiti i skinuti, kada je potreban dodatan tovarni prostor.

Praktičan utovar i istovar

Za lakši utovar i istovar Citan Tourer serijski je oprijemljen zastakljenim vratima tovarnog prostora. Poklopac se otvara prema gore pod uglom od oko 90 stepeni pomoću kvake smještene iznad registarske tablice. Sistem grijanja i pranja zadnjeg prozora omogućavaju dobru vidljivost.

Umjesto serijskog poklopca tovarnog prostora Mercedes-Benz može Citan oprijemiti uz doplatu dostupnim zadnjim vratima oprijemljenim sistemom brisanja i pranja.